Pinaren

Vist 2268 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

He he he…morrosomt det derre med pinaren :-) Husker på ungdomskolen, da jeg gikk på Dragefjellet (der juridisk fakultet er i dag) og tannlegen var på nordnes skole :-) Jeg gikk i 8 klasse og fikk dondrande tannpine og det svellet ut på skinnet som en bule. Da sente læreren meg ut til Nordnes skole og de måtte foreta to rotfyllinger med dette kvikksølvet. Og jeg fikk bedøvelse og gikk tilbake på skolen og satt meg i klassen. Etter ti minutter løsnet blommen og blodet rant i munnen. Jeg løp til vasken og bøtten og der lå kvikksølvet og blodet. Jeg måtte da til tannegevakten for å få fikset dette og fikk smertestillende og de sa at jeg måtte tilbake til pinaren. Då kom noe opp i meg som heter tannlegeskrekk!!! Jeg hadde angst for Nordnes skole sin pinar og tannlege. Jeg fikk nye fyllinger som holdt og jeg måtte ha pensilin for å døyve betennelse og fikk smertestillende imot verking. Etter det pusset eg de hvite tennerne i alle og eg måtte til tannlegen då eg var 40 år gammel og kjente den samme gamle angsten komme då eg kjente lukten av Pinaren. No er alt kvikksølvet borte vekk :-) Pinaren er noe som mange reagerer på, noen tåler de bedre enn meg :-) Det er ikke bare prisen som er verst, men pinarens smerte og lukt :-)

Takker så mye Stig, ja de fleste barn har umse erfaringer med pinaren. jeg fikk mange tilbakemeldinger etter at den sto i avisen. De fleste husket sågodt hvordan redselen for tannlegen igjennom pinaren oppsto. Jeg har hatt tannlegeskrekk i alle år etter mine erfaringer fra skoletannlegen. Først de tre siste årene etter at jeg skiftet tannlege har det begynt å avta, heldigvis. Jeg vet fra tidliger innlagg at tannlegen min leser stykkene mine, så jeg er litt spent denne gangen på hvordan hadd reeagere på Pinaren!
Artig at du likte den.

Dette bilde har du tatt i den senre tid vil jeg tro Stig. Ja denne bakken kjenner vi godt. Nede på høyre side gikk der trapper ned fra skoleplassen, men på grunn av at mange barn falt i de bratte trappene ble de fjernet rundt 1955-56, flott bilde Stig.

Dette var knallbra Dag-Geir, jeg grøsset og lo om en annen da jeg leste artikkelen din.Det var lett å kjenne seg igjen i beskrivelsen av “pinaren” og angsten for om det var du som skulle hentes når assistenten banket på klasserommets dør. Jeg kjenner fremdeles den lammende angsten de gangene mitt navn ble ropt opp, forferdelig.

Takk orly setter alltid pris på tilbakemeldinger. Ja de fleste av oss som vokste opp den gang, hadde nok dårlig erfaring med skoletannlegene. Riktignok hadde de ikke alverdens utstyr kontra i dag, men det var vel hele eseansen som satte skrekken i oss.

Jeg husker då jeg og tre kammerater skulle te pinaren på skolen. Og vi kvidde oss og gruet oss fordi vi alle hadde sikkert hull og den ekle lange sprøyte spissen når de skulle bedøve kjeften. Og den tragiske båren som skulle båre groper i tannen. Og denne fyllingen som skulle inn og den fluor stanken. Vi var så bedøvet i kjeften at det var problematisk å spøtte i den runde vasken. Og bedøvelsen satt i flere timer, så vi viste ikke når smertene kom eller om de kom.

Husker eg fikk “trikkeskinner” i kjeften så vi kalte det for og det var ekkelt å ete endel måltider for maten hang jo te tørk. Og ellers slet eg ut endel tannkoster kan eg love dåkkar og en skjølte med flour hver morgen og kveld.
Mange fikk tannlege skrekk og eg var en av de etter å ha besøkt Nordnes sin pinar då eg ble voksen fikk eg ikkje løst te å gå til pinaren før eg måtte og eg ble dårlig bare eg satt med ned i stolen.

Javisst Dag. Det hele var kaldt og upersonlig og uten omsorg for oss smågutter og jenter, men som sagt det var i en annen tid.
Husker de gangene jeg fikk bekjed om at “du skal bare pusse” det var som å bli frikjent fra en sikker dødsdom.

Ps. Fantastisk bra bloggg du har, har så vidt begynt å lese litt rundt omkring i den.
Fint at du linker til bloggen der du skriver mere utfyllende enn det som blir plass til i kommentarfeltet under Fotomuseum.

Ja hvem husker ikke den ekle sprøyten som bedøvet oss ikjeften mange timer etterpå. Ja jeg også fikk tannlegeskrekk etter pinaren på Nordnes, fin kommentar Stig.

Grunnen til disse hullene var vel disse sukkerkandisene som vi elsket å knaske på :-) Med tråd og greier.

Jeg måtte le orly av linjen der du skriver “Husker de gangene jeg fikk bekjed om at “du skal bare pusse” det var som å bli frikjent fra en sikker dødsdom.” ustyrtelig morsomt og så sant så sant. Takker så mye for dine fine ord om min blogg.

Ja jeg husker godt sukkerkandisene også Stig. Husker den siste butikken jeg så det i var i Kong Oscarsgate like eter en har passert Skostredet. Er en del år siden men ikke mere enn 20, og tråden var der fortsatt.

Jeg kan huske den lettere skadefro gleden av å være ferdig med “pinaren” for denne gang, og så få med en lapp med et navn tilbake til klasserommet.

Ja slik avr det Yngvar, skadefroen var stor når vi endelig var ferdig. Er glad den tiden er over med Pinaren.

Pinaren ja, skrekkens torturkammer. Hadde samme opplevelsen som dere andre. ANgsten som slo i brystet når døren til klasserommet åpnet seg, og assistenten sto der klar til å rope ut navnet på det neste offeret.
Hadde en i klassen som nektet å gå, han klamret seg fast til pulten, og det var den gamle tunge, grønne typen pult. Assistenten med hjelp av lærer dro tilslutt gutten og pulten helt ut døren til gangen før han ga opp.

Sprøyten var kanskje det aller verste, resten var helst bare ubehagelig og kvalmende med den spesielle lukten som var på pinaren.

Det var nettopp slike opplevelser Arvid som gjorde at angsten sitter der, eller satt der. Jeg er vel først nå på vei til å slippe angsten for tannleger. Så det har tatt sin tid. Sprøyten har merkelig nok ikke vært min store forbi, kanskje fordi at da kjente jeg ikke noe når de gjorde det de hadde lyst til med tenne mine.

Annonse

Nye bilder